Bedste håndvægte: Her er de 5 bedste håndvægte i 2021

De bedste håndvægte er dem der matcher dit styrkemæssige niveau. Køb derfor håndvægte i det interval du forventer at skulle bruge dem i. Der findes ikke som sådan håndvægte til hjemmebrug, men dem man ser i fitnesscentret er de samme man kan købe hjem til. Man kan tilmed få justerbare håndvægte hvor man drejer på en skive og vælger kilo. Her i denne håndvægt guide finder du de mest populære netop nu!

Abilica PowerBox håndvægtsæt

Konklusion: Her er den bedste håndvægte 🥇

Abilica PowerBox håndvægtsæt er udvalgt af Anders T, som den bedste håndvægte i april 2021.

Bedste
Af Personlig træner
Priser er opdateret i dag torsdag d. 15 april 2021, indholdet fredag d. 29. januar 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 11. november 2020.
Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links. Læs mere

Hvilken håndvægte er bedst i test?

1. Abilica PowerBox håndvægtsæt - BEDST I TEST 🥇

Abilica PowerBox håndvægtsæt

Abilica håndvægtsæt

Abilica PowerBox vægtkuffert - et håndvægtsæt med mange muligheder Med denne Abilica PowerBox får du en komplet vægtkuffert med en totalvægt på hele 15 kg. Der vil derfor være rigelig med vægt til en god hjemmetræning. Man kan selvfølgelig altid supplere med en ekstra PowerBox hvis man ønsker ekstra... Læs mere

2. Abilica Trio håndvægtsæt håndvægtsæt

Abilica Trio håndvægtsæt håndvægtsæt

Abilica håndvægtsæt

Læs mere hos Abilica

3. Abilica HexDumbbells (1 - 40 kg) håndvægtsæt

Abilica HexDumbbells (1 - 40 kg) håndvægtsæt

Abilica håndvægtsæt

Læs mere hos Abilica

4. Abilica Rubber Dumbbells (2 - 32,5 kg) håndvægtsæt

Abilica Rubber Dumbbells (2 - 32,5 kg) håndvægtsæt

Abilica håndvægtsæt

Læs mere hos Abilica

5. MX55 justerbare håndvægte

MX55 justerbare håndvægte

MX Select justerbare håndvægte

MX55 justerbare håndvægte - 10 håndvægte i én, 4,5 til 25 kg OBS. 2 stk! Hvor man normalt køber justerbare håndvægte enkeltvis - får man med dette MX55 tilbud 2 håndvægte! MX55 er et utroligt populært sæt justerbare håndvægte, der qua sine utallige muligheder for vægtindstilling kan erstatte et... Læs mere

Hvad er en håndvægt?

En håndvægt er en vægt til hånden. Det er uden tvivl et af de absolut mest populære og anvendte stykker træningsudstyr selv den dag i dag.

De fleste ved hvad en håndvægt er, men vidste du, at brugen heraf kan spores tilbage til det gamle Grækenland, hvor netop udvikling af fysikken var en del af kulturen? Grækerne kaldte håndvægte for halteres. Deres version bestod dog ofte af sten frem for jern. Under træning af længdespring anvendte man håndvægte til at tynge ens hop og dermed give ekstra længde når det virkelig gjaldt - og man selvfølgelig ikke havde den ekstra vægt i hænderne.

Håndvægte er konstrueret med vægt i hver sin ende af en mindre stang, der har en længde på ca. 15 cm. Det er med andre ord en mini-vægtstang, hvor vægten er koncentreret omkring stangen.

En håndvægt er nem at balance og anvende med blot et enkelt håndgreb. Man kan købe dem i et hav af forskellige farver, størrelser, former og materialer.

Hvorfor bruge håndvægte?

At anvende håndvægte til træning kan have flere fordele end blot at styrke musklerne. De er must-have udstyr til at udvikle en stærkere og ikke mindst mere muskuløs fysik, men kan også fint indgå i et træningsprogram til fedttab. Du kommer med andre ord ikke uden om at måtte gribe en håndvægt eller to hvis du ønsker en styrke og tonet fysik.

Hvor vægtstænger tilbyder muskelstimuli på anden vis en håndvægte, udelukker de også muligheden for at køre asynkrone ben-, skulder- og arm øvelser. Med håndvægte kan man frit udføre unilaterale øvelser, altså øvelser hvor man kun styrker den ene del af kroppen af gangen.

Man bør nok aldrig kun anvende én træningsform og dermed ej heller kun gå all-in på håndvægte, frem for vægtstænger eller kettlebells, men man bør være opmærksom på, at træning med f.eks. vægtstænger kan give en asymmetrisk balance i kroppen.

Læs bl.a. mere omkring hvordan håndvægte kan skabe balance i kroppen nedenfor. Lad os se nærmere på denne samt et par af de andre mange gode fordele ved træning med håndvægte:

Korriger eller fjern ubalance i kroppen

Er du i fitnesscentret og anvender en form for træningsmaskine, f.eks. en siddende brystpres-maskine, træner du begge sider af kroppen på samme tid. I sådan en øvelse vil den stærke side af kroppen automatisk kompensere for den lidt svagere side, der i sidste ende bringer dig i mål med repetitionen.

Det vil uden tvivl føre til ubalance i kroppen, der senere hen kan forårsage ubehag eller skader.

Træning med håndvægte giver ikke kroppen mulighed for at kompensere på samme måde, hvorfor begge sider må arbejde hårdt for at bringe repetitionen i mål. Med håndvægte træner man derfor begge sider af kroppen lige meget.

Omkostninger og bekvemmelighed ved håndvægte

Hvad end du står overfor at ville etablere dig med hjemmetræning eller blot vil købe lidt udstyr der kan stå under sengen, så er håndvægte absolut en mulighed. De hverken fylder det store eller koster en bondegård!

Den billigste løsning er at købe et par justerbare håndvægte, der giver dig mange forskellige niveauer i din træning, da du frit kan justere dem til den ønskede vægt.

Du kan også fint købe brugte håndvægte på f.eks. Den Blå Avis, Facebook Marketplace el.lign. handelsplatforme.

Du vil komme langt med etablering af et homegym hvis du investerer i en god træningsbænk og et par håndvægte. Denne kombination vil give dig mange muligheder for træningsøvelser.

Håndvægte giver bedre bevægelsesfrihed

Hver gang man udfører pres med en vægtstang, eller anden ro-bevægelse for den sags skyld, så vil ens arme og skuldre være fikseret i blot én bevægelsesbane - højre og venstre side følger hinanden. Jeg kom kort omkring det ovenfor, men den ene side vil formentligt, ihvertfald på sigt, kompensere for den anden sides manglende styrke.

Udfører du f.eks. skulderpres med en vægtstang over hovedet, vil din slutposition uomtvisteligt være på brystet eller bag hovedet på nakken. Med håndvægte kan man centrere tyngdepunktet for vægtene og føre dem lige ned på skuldrene - på hver sin side af hovedet.

Man har med andre ord større bevægelsesfrihed med håndvægte, hvad angår f.eks. skulderpres, men også med en lang række andre træningsøvelser.

Du bestemmer intensiteten af din træning

Med flere forskellige håndvægte til rådighed har du rig med mulighed for at udføre teknikker såsom de populære dropset og superset:

  • Drop set / dropsæt er teknikken hvor man tager udgangspunkt i én vægt i et givent sæt, der skiftes ud med en lavere når du ikke kan tage flere gentagelser med denne. Sådan fortsætter man indtil den mindste er anvendt. Heraf navnet på teknikken, at man dropper - går ned i vægt.
  • Superset / supersæt er teknikken hvor man varierer en øvelse med en anden. Det kan være bænkpres med håndvægte kombineret med mavebøjninger eller anden træningsøvelse. Med flere håndvægte opnår du større fleksibilitet og kan frit gå op / ned i vægt efter behov.

Få større bevægelsesudslag med håndvægte

Med håndvægte vil du uden tvivl kunne opnå et større bevægelsesudslag i dine træningsøvelser. Hvor du med en vægtstang under bænkpres, begrænses af at stangen rammer dit bryst, vil du med håndvægte kunne fortsætte din bevægelse længere ned, og dermed få endnu mere stræk på brystmusklen.

På engelsk kaldes bevægelsesfrihed i øvrigt for ROM - Range Of Motion. I al sin enkelhed betyder det, at man kan opnå større stimuli af den trænede muskel.

Sikkerhed

Sikkerhed er alt når vi taler styrketræning med tung vægt. Hvor man med en vægtstang, påsat tunge vægtskiver, ofte har en spotter bagved, altså en person der holder bevægelseslinjen og i nødstilfælde hjælper med at løfte stangen - er det ikke på samme måde nødvendigt hvis du træner med håndvægte.

Hvis mælkesyren i musklerne tager over og du ikke kan få håndvægtene løftet, er det ikke sværere end at du blot kan kaste dem fra dig.

Forskellige typer af håndvægte

Håndvægte kommer i et af forskellige farver, størrelser, former og materialer. Ser vi bort fra disse kosmetiske og vægtmæssige detaljer, findes der overordnet set to typer af håndvægte:

Justerbare håndvægte

Dette er den nok mest populære og bedste håndvægt til hjemmetræning. Fordelene er åbenlyse:

  • Flere vægte i én!
  • Optager ikke megen plads og kan nemt gemmes væk under sengen.
  • Giver mulighed for let at skifte vægt og øge intensiteten i ens træning.

Vælg en justerbar håndvægt hvis du variere dine træningsøvelser og har brug for både lette og tunge håndvægte.

Man justerer vægten ved at placere den i sin base hvor vægtskiverne står lodret opmagasineret. Herefter drejer man på et mindre hjul, løfter op og den er klar til brug med den valgte vægt!

Den traditionelle justerbare håndvægt består af en mini vægtstang, vægtskiver og skruer der holder dem på plads. De mere populære er dog dem hvor vægtskiverne står lodret og man blot justerer på en knap.

Fikserede håndvægte

Dette er den klassiske håndvægt, der typisk er at finde i de større fitnesscentre. De står ofte placeret i et håndvægtstativ og findes med vægtintervaller på alt lige fra 1 til 50 kg.

Den fikserede håndvægt finder man sjældent, i mange vægtklasser, i homegyms, da de fylder en hel del og ikke er fleksible.

En fordel ved denne type håndvægte er dog at vægten er fikseret og man ikke skal døje med låse eller udskiftning af skiver. Nogle har ligeså den holdning, at de er mere stabile.

De kommer ofte i støbejern eller kunststof og kan have en overflade af neopren eller gummi, der mindsker slid på gulvet.

Hvilke håndvægte skal jeg købe?

Din grundlæggende viden er nu på plads og du ved formentlig nu alt om hvad både justerbare og fikserede håndvægte er. Herudover kan du tage følgende in mente:

Hvor meget plads har du?

Jeg berørte kort emnet i ovenstående sektion, men jeg bringer det lige op igen. Der er stor forskel på hvor meget plads de forskellige typer af håndvægte kræver. Det er derfor vigtigt, at du bestemmer dig for pladsen du vil afgive til dit nye træningsudstyr.

Valg af håndvægte med udgangspunkt i pladsen du har kan opstilles så simpelt:

  • Har du massere af plads kan du vælge både justerbare og fiskerede håndvægte
  • Har du begrænset med plads bør du vælge justerbare håndvægte

Hvad er dit budget til håndvægte?

Står du overfor at skulle etablere et homegym til hjemmetræning, vil der uden tvivl være rigelig med udgifter til træningsmåtter, håndvægte, træningsbænke mv.

Det kan derfor være en god idé at tage udgangspunkt i ens budget til håndvægte. Skal det være billige håndvægte og hvor mange vægtklasser skal du bruge?

Du rammer formentlig på et eller andet tidspunkt et fordelagtigt break-even, hvis du sammenholder prisen på alle dine ønskede håndvægte, med prisen på et sæt justerbare håndvægte. Ha’ det in mente når du regner på købet.

Uanset om du vælger billige håndvægte, et sæt justerbare håndvægte eller måske de helt dyre modeller, er det vigtigt, at du har forskellige vægtklasser du kan træne med. Flere vægtklasser giver selvsagt mange muligheder for gode træningssæt.

Hvad er din ambition med træningen?

At vælge håndvægte ud fra ens ambitionsniveau kan ligeså være et godt udgangspunkt og kan opstilles således:

  • Ønsker du primært at dyrke konditionstræning, vil et håndvægtsæt med fikserede vægte på 3 til 10 kg være et godt valg.
  • Ønsker du at dyrke hård styrketræning, vil et par justerbare håndvægte formentlig hurtig kunne svare sig. Specielt med tanke på, at du formentlig vil gøre dig i drop- og supet set.

Har du pladsen og er ønsket hård styrketræning, vil et par fiskerede håndvægte på 30 til 40 kg formentlig være sagen.

Konklusion

Efter gennemgang af mere end 5 håndvægte, har Anders T valgt Abilica PowerBox , som den bedste håndvægtsæt i 2021.

Der er dog også blevet gennemgået 4 andre populære håndvægte, herunder bl.a. Abilica Trio håndvægtsæt, Abilica HexDumbbells (1 - 40 kg), Abilica Rubber Dumbbells (2 - 32,5 kg) & MX55.

Bedøm denne artikel
34 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5