Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Beregn kondital online i vores gratis beregner (Gratis)

Beregn kondital online i vores gratis beregner (Gratis)

Vil du gerne kunne måle dine fremskridt, når du motionerer? Det kan du gøre ved at beregne dit kondital. Konditallet fortæller dig nemlig, hvor god din form er og du kan aflæse dit resultat med det samme - det er en super nem og retvisende måde at dokumentere dine fremskridt på.

Af Nettofitness.dks sportsguru
Indholdet er opdateret tirsdag d. 16. november 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 26. oktober 2021.

Hvad fortæller mit kondital?

Dit kondital fortæller noget om, hvor meget ilt din krop kan optage, transportere rundt i kroppen og forbruge i forholdet til din vægt. Grunden til at din vægt indgår i beregningen af dit kondital er, at det kræver mere energi at flytte en tung krop, end det gør, at flytte en let krop.

Jo mere ilt din krop kan optage, des mere ilt kan den producere. En højt iltoptag gør dig derfor i stand til at være fysisk aktiv i længere tid. Jo højere dit kondital er, i jo bedre form er du.

Hvordan beregner jeg mit kondital?

Det mest almindelige måde at beregne dit kondital på, er ved at udføre en Cooper-test. Cooper-testen er nem at udføre og kræver faktisk ikke meget af din tid - en test tager 12 minutter, så du skal ikke afsætte hverken hele eller halve dage til den.

I beregningen af dit kondital indgår 3 faktorer:

 • Distance
 • Vægt
 • Alder

Distance og vægt er de faktuelle tal, mens din alder regnes i årtier.

Du skal løbe i 12 minutter og du skal løbe en rute, der er flad. Det kan være smartest at løbe din Cooper-test det samme sted hver gang, så du får helt sammenlignelige tal. Har du ikke lige et atletikstadion i nærheden, kan det sagtens være i en sportshal, på egen vej eller et andet sted, hvor nemt du kan løbe uforhindret og uden stigninger eller fald på ruten.

Konditallet falder med alderen - det er helt normalt.

Beregn kondital online - helt gratis - med Andersen-testen

Hos os kan du nemt, hurtigt og helt gratis beregne dit kondital, når du har brug for det. Når man motionerer, kan det være rart at man måle, at det går fremad med formen. Ved at sætte dine tal ind i vores gratis beregner, får du direkte adgang til dit aktuelle kondital.

Det giver dig en perfekt mulighed for at sætte dig nye mål for fremtiden, når du nemt kan få en status på dit nye og forbedrede kondital.

Her på Nettofitness.dk kan du beregne dit kondital ud fra Andersen-testen. Det eneste den kræver er en bane på 20 meter.

Beregn kondital med Andersen-testen

 1. Opmål en løbebane på 20 meter.
 2. Løb frem og tilbage ad banen så hurtigt, du kan. Du skal røre jorden med hånden i hver ende af banen, vende rundt og løbe modsatte vej.
 3. Løb 15 sekunder og stop op, så hurtigt det er muligt og hold 15 sekunders pause, inden du fortsætter med at løbe.
 4. Du skal blive ved med at løbe og holde pause i 10 minutter i alt.
 5. Din hjælper tager tid på dine løbeture og skriver ned, hvor mange gange du har løbet 20 meter.
 6. Regn til sidst ud, hvor langt du har løbet i alt, og sæt det ind i vores beregner her på siden.

Andersen-testen formel til beregning af kondital er: 18,38 + (0,03301 x løbedistance) - (5,92 x dit køn, hvor mand = 0, kvinde = 1) = Dit kondital.

Eksempel: En 45-årig kvinde løber 550 meter under testen: Kondital = 18,38 + (0,03301 x 550 m) - (5,92 x 1) = 30,6 (lavt kondital).

Husk opvarmning af kroppen inden du laver Anders-testen, så du er sikker på, at du ikke bliver skadet, og din krop er klar til at præstere sit bedste.

Aflæst dit kondital ift. din alder i vores kondital tabel

Med resultatet fra testen kan du i tabellen nedenfor se, hvor godt dit kondital er i forhold til din alder. Det er værdier for helt almindelige mennesker, der ikke dyrker idræt på højt niveau.

Kondital tabel for kvinder
Lavt Undermiddel Middel Godt Meget godt
20-29 år Under 29 29-34 35-43 44-48 49 eller mere
30-39 år Under 28 28-33 34-41 42-47 48 eller mere
40-49 år Under 26 26-31 32-40 41-45 46 eller mere
50-65 år Under 22 22-28 29-36 37-41 42 eller mere
Kondital tabel for mænd
Lavt Undermiddel Middel Godt Meget godt
20-29 år Under 39 39-43 44-51 52-56 57 eller mere
30-39 år Under 35 35-39 40-47 48-51 52 eller mere
40-49 år Under 31 31-35 36-43 44-47 48 eller mere
50-65 år Under 26 26-31 32-39 40-43 44 eller mere

Kan jeg også beregne mit kondital uden at løbe?

Er du ikke i stand til at løbe eller er du endnu ikke klar til løb, kan du alligevel godt regne dit kondital ud. For en Cooper-test kan sagtens gås eller power walkes. Princippet er akkurat det samme og du får helt sammenlignelige resultater, når du skal måle din fremgang.

Vær dog opmærksom på, at når du overgår til at løbe din Cooper-test, kan du ikke sammenligne resultatet med din seneste gåtest. Det skyldes ene og alene, at du ikke kan gå så hurtigt, som du kan løbe.

Har du for eksempel fået en skade ved at løbe eller kommet til skade på anden måde, der umuliggør løb i en periode, kan du med fordel gå dine Cooper-tests i din skadesperiode. Så kan du nemmere have hånd i hanke med dit kondital. Har du mulighed for det, kan trappetræning være et super godt supplement til at bevare dit kondital i skadesperioden.

Hvordan forbedrer jeg mit kondital?

Der er to måder du kan forbedre dit kondital på. Enten ved at tabe dig, så du bliver lettere eller ved at træne mere intensivt og presse dig selv lidt, så din iltoptagelse bliver bedre. Hvis du ikke er ude efter at tabe kilo, ja så skal du træne mere.

Her kan det betale sig, at du varierer dit løb med intensiv intervaltræning, hvor du virkelig presser dig selv. Det kan for eksempel være 10 minutters intensiv løb og 1 minuts pause, før du tager de næste 10 minutter. Er du nybegynder, kan det være at du skal starte et andet sted en lige de 10 minutter - prøv dig frem og vid, at det skal gøre lidt ondt, hvis du skal forbedre dit kondital.

Har du derimod et vægttab som mål, er det værd at vide, at du ikke nødvendigvis taber dig i takt med, at du forbedrer dit kondital. Som udgangspunkt skal du være i kalorieunderskud, hvis du skal tabe dig. Samtidig med skal du træne og træningen skal være en blanding af både motion og styrke, så din forbrænding sættes i vejret.

Dit kondital er delvist genetisk betinget - det er godt at vide, hvis du ikke helt får de ønskede resultater.

Hvornår er mit kondital godt?

Skalaen for dit kondital er inddelt i 4 kategorier, som er:

 • Lavt
 • Under middel
 • Middel
 • Godt
 • Meget godt

Desuden afhænger dit kondital af, om du er mand eller kvinde. Det gør det, fordi mænds og kvinders fysik ikke er ens. Et godt kondital for en mand i 30 års alderen ligger over 45, hvor en kvindes i samme alder ligger over 40. Professionelle atleter har et kondital over 70 og nogle endda over 90.

Ud over at et højt kondital viser, at du har en god kondition, er der også andre fordele ved at forbedre sit kondital. Den aerobe form for træning, som det at løbe er, er sund for dit kredsløb og dit hjerte.

Derfor kan du minimere eller måske helt eliminere risikoen for visse livsstilssygdomme, som for eksempel forhøjet blodtryk, åreforkalkning, hjerteproblemer og diabetes.

Du kan se kondital tabellerne for hhv. mænd og kvinder længere oppe i artiklen.

Måler konditallet min overordnede form og fysik?

Nej, det gør det ikke - det måler din aerobe form. Den aerobe form for træning er den, der får pulsen op, som for eksempel:

 • Løb
 • Hurtig gang
 • Trappetræning på f.eks. på en Stairmaster

Der er tale om den form for træning, som vi også kalder konditionstræning. Det vil sige, at når du forbedrer dit kondital, kan du løbe eller gå længere / hurtigere - du bliver mere udholdende.

Til gengæld fortæller dit kondital ikke noget om din styrke. Hvis du styrketræner samtidig med din konditionstræning, skal du vide, at jo mere muskuløs din krop bliver, des mere udfordret bliver du på din udholdenhed - det kan resultere i et nedadgående kondital.

Hvis du har løb og udholdenhed som mål, skal du planlægge din styrketræning derefter. Du kan nemt se på de professionelle løbere, om de løber de korte, eksplosive distancer eller om de er langdistanceløbere.

Historien bag konditallet (kort fortalt)

Konditallet stammer, som så meget andet, fra USA. Det stammer helt tilbage fra 1968, hvor metoden blev udviklet af lægen Kenneth H. Cooper til den amerikanske militær. Og ja, du har måske allerede gættet, at det er derfor man anvender en Cooper-test til at beregne konditallet. Ud over at være ophavsmand til konditallet, har Cooper også opfundet begrebet aerobics.

Nu, over 50 år senere, er Cooper-testen stadig lige aktuel og anvendes i mange forskellige sammenhænge, lige fra skoler og løbeklubber til professionelle udøvere af de sportsgrene, der involverer udholdenhed i en eller anden form.

Beregn kondital korrekt - 4 gode tips til et sammenligneligt resultat

Når du er klar til en ny Cooper-test for at beregne dit aktuelle kondital, kan du med fordel følge de 4 tips, der med sikkerhed giver dig sammenlignelige resultater. Så er du nemlig sikker på, at din fremgang ikke skyldes andet end dit gode og vedholdende arbejde.

 1. Tag altid testen på samme tidspunkt på dagen

  Når du løber testen er de bedst at gøre det på nogenlunde samme tidspunkt hver gang. Undlad at løbe testen om aftenen, hvor du er træt. Vælg i stedet et tidspunkt hvor du er veludhvilet og frisk.

 2. Tag aldrig testen lige efter et hovedmåltid

  Hvis du løber lige efter et hovedmåltid, vil du ikke få et retvisende billede af dit kondital. Du vil være langsommere, fordi din mave er fyldt og din fordøjelse er aktiv.

 3. Tag ikke testen hvis du er syg, udmattet eller skidt tilpas

  Udsæt testen hvis du ikke er på toppen. Er der sygdom på vej eller har du haft et par hårde og udmattende dage op til testen, vil du ikke kunne præstere dit bedste.

 4. Brug altid samme fremgangsmåde

  Sørg altid for, at du løber samme rute, så du ikke behøver orientere dig samtidig med, at du skal koncentrere dig om at løbe optimalt. Den velkendte og faste rute giver dig de bedste forudsætninger for et godt resultat.

Artiklen er skrevet af • Nettofitness.dks sportsguru
Skriv til Casper Mikkelsen

Casper er vores selvudnævnte sportsfreak, der dyrker en hel del motion. I haven har han en trampolin til glæde for hele familien og i weekenderne spiller han enten tennis eller padel.

Bedøm denne artikel
24 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5