Hvordan bruger man en massagepistol?

Hvordan bruger man en massagepistol?

Hvis man bruger en massagepistol korrekt, så er det virkelig en god massageform af ømme muskler og led. Det er nok ingen stor hemmelighed, at disse massageapparater efterhånden kan købes over alt. De bruges af både motionister, atleter og professionelle massører. Hvorfor? Fordi det virker! Læs med her i artiklen og bliv klogere på hvordan du bruger en massagepistol korrekt og dermed får størst udbytte heraf.

Af Nettofitness.dks sportsguru
Priser er opdateret i dag søndag d. 24 oktober 2021. Indholdet er opdateret torsdag d. 14. oktober 2021 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 18. februar 2021.

Hvad er en massagepistol og hvorfor er de blevet SÅ populære?

Kender du ikke allerede til produktet, så kan jeg da løfte sløret for, at det i al sin enkelhed er et massageapparat. En massagemaskine der giver folk mulighed for at give selv en hurtig, effektiv og kraftfulde massage når som helst og hvor som helst.

Du kan nok regne ud hvorfor det hedder en massagepistol - det ligner vitterligt et håndvåben, omend det nok er lidt overdimensioneret og måske lidt mere klodset.

Udvalget er enormt i både butikker og online. Det kan derfor være svært at adskille alle de forskellige modeller og gennemskue hvilke(n) man skal købe og hvilke(n) man bestemt ikke bør bruge sine surt optjente penge på.

Hvor der er penge at tjene kommer opportunister til. Træd varsomt og sammenlign de forskellige modeller inden køb.

Helt kort fortalt, så giver en massagepistol perkussionsterapi og er dermed en effektiv form for massage af muskelvæv, der kan lindre muskelømhed og stivhed i kroppen.

Perkussionsterapi kaldes også for slagterapi. Det er dog en og samme massageform.

Hvordan virker massagemaskinen?

Med disse smarte massagemaskiner kan man opnå en effektiv perkussionsterapi , der adskiller sig fra vibrationsmassage. Begge massageformer har deres fordele, men der en stor forskel på effekten heraf.

Begge former for massage arbejder med blødt væv og vil derfor, ifølge eksperterne, kunne reducere muskelømhed og fremme restitution efter træning.

Hvad er perkussionsterapi (slagterapi)?

Perkussionsterapi er en massageform, der med kraftige slag på muskler og fascia (en type bindevæv) fremmer blodgennemstrømningen til de ømme muskelgrupper.

Slagterapi går dybt ned i det bløde væv for maksimal effekt.

En god massagemaskine med slagterapi har en dybdegående effekt på ca. 16 mm ind i det bløde væv.

Hvad er vibrationsmassage?

Forestil dig, at vibrationsmassage er en form for slagterapi - blot i meget, meget mindre skala. Vibrationsmassage påvirker også de masserede områder, men med en langt lavere kraft.

En god vibrationsmassage har en dybdegående effekt på ca. 8 til 10 mm ind i det bløde væv.

Hvad er forskellen på slagterapi og vibrationsmassage og hvad skal jeg vælge?

 • Vibrationsmassage kan være det bedste valg for mennesker med kroniske smerter, ekstra følsomme muskler eller en medicinsk tilstand, der forhindrer dem i at bruge slagterapi.
 • Slagterapi kan være det bedste valg for sportsudøveren der ønsker lindring af ømme muskler og led samt fremme restitutionen i musklerne.

Med andre ord er slagterapi til dyb vævsmassage og vibrationsmassage er til overfladisk massage.

Sådan bruges en massagepistol korrekt

For at opnå størst muligt udbytte af dit massageapparat er det selvsagt vigtigt og vide hvordan du bruger det korrekt. Forkert brug kan medføre personskade eller i bedste fald blot et spild af penge, da effekten udebliver og den derfor ender i skuffen.

Her får du et par tips til hvornår og hvordan du kan bruge en massagepistol.

Brug af massagepistol før træning

Ved at anvende maskinen før træning kan du varme muskler og led op samt fremme blodgennemstrømningen til dine muskler, så de er maks klar til en hård træningssession.

Aktivitet før den egentlige træning kan også fremme ens bevægelsesområde. Det kan opnås ved at svinge armene, hoppe på stedet eller med en massagepistol, der kan give lidt samme effekt før træning./p>

En god tommelfingerregel vil være, at du skal bruge den et til to minutter på hver muskelgruppe du planlægger at træne og gerne en 30 sekunder på sekundære muskelgrupper.

Her får du et mini massagepistol program før træning af ben, som f.eks. kunne bestå af:

 • 60 sekunder på hver forlår (forsiden af låret)
 • 60 sekunder på hver baglår (bagsiden af låret)
 • 30 sekunder på nederste del af lænden
 • 30 sekunder på hver læg

På mindre end fem minutter har du nu øget blodcirkulationen og forberedt dine muskler til træning.

Du må dog hverken fornægte eller glemme andre elementer af en god opvarmning før træning. Det kunne være udstrækning eller en let cardio træning med et par minutters løb på løbebånd eller en kort cykeltur på en motionscykel.

Slagterapi er ikke en erstatning for opvarmning, men et supplement til den bedste opvarmning før træning!

Brug af massagepistol efter træning

Efter en god træningssession kan slagterapi være et godt supplement til en effektiv nedkøling, der kan bringe din krop ned fra den meget aktive tilstand til en hviletilstand.

I teorien vil en massagepistol hjælpe kroppens nervesystem med af slappe af ved at sende maskere smertesignaler til hjernen.

Herudover vil slagterapi holde blodcirkulationen i musklerne på toppen og dermed fremme en effektiv udskillelse af affaldsstoffer i musklerne (mælkesyre).

Slagterapi efter træning har også en antiinflammatorisk effekt på musklerne, der hjælper mod muskelømhed. Muskelømhed antages at forekomme pga. mikroskopiske tårer i muskelfibrene og betændelse i vævet.

Brug af massagepistol til ømme muskler

Du kender formentlig alt til ømme muskler efter træning. Dette kaldes også for forsinket muskelsårhed (muskelømhed) og på engelsk delayed-onset muscle soreness, der i øvrigt forkortes til DOMS.

Slagterapi fjerner ikke muskelømhed 100%, men kan assistere kroppen i dens arbejde med restituering efter træning.

At behandle ømme muskler med slagterapi fra en massagepistol er forholdsvis simpelt:

 1. Tænd for apparatet
 2. Juster antal slag i minuttet (RPM, rounds per minute)
 3. Placer maskinen på den ømme muskelgruppe

Juster eventuelt ned hvis du oplever smerte frem for lindring. Det skal ikke gøre ondt at massere musklerne.

Når du har fundet den bedste indstilling, der føles godt og lindrende, skal du blot fortsætte med massagen i et til to minutter på hver muskelgruppe. Det kan være en god idé også at massere de omkringliggende muskelgrupper. Det behøver dog ikke at være i lige så lang tid.

Sådan skal du IKKE bruge en massagepistol

Her får du en miniguide til hvordan du IKKE skal bruge en massagepistol. Guiden er ej at forveksle med hvordan man rent faktisk skal bruge den. Det kan du læse længere oppe her i artiklen.

Overordnet set er der ikke så mange faldgrupper og det er et forholdsvis harmløst redskab til massage af muskelømhed. Du bør dog ALDRIG brug en massagepisto:

 • På knogler
 • På muskelskader såsom forstuvninger
 • På blå mærker eller åbne sår
 • På områder med svære eller uforklarlige smerter
 • Uden at tale med din læge, hvis du har gigt, osteoporose, fibromyalgi el.lign. tilstand

Hvor ofte skal jeg bruge den?

Du kan i teorien sagtens anvende den på daglig basis, hvis du bruger den på korrekt vis og følger brugervejledningen der fulgte med apparatet da du købte det.

Nogle producenter foreskriver en anbefalet brugstid pr session, som selvfølgelig bør overholdes.

Forkert eller for længe brug af en slagterapi maskine på samme muskel eller muskelgruppe kan forårsage følsomhed eller smerte. Omvendt til for kort brug ikke give dig det fulde udbytte af maskinen. Er du i tvivl om brugen, så kontakt salgsstedet.

Konklusion

Et massageapparat med slagterapi kan helt sikkert være et sundt og ikke mindst hjælpsomt redskab til optimering af ens træning og den efterfølgende restitution. Det er dog yderst vigtigt, at man følger de medfølgende instruktionerne når man anvender sådan en kraftfuld maskine på kroppen.

Undgå altid og anvende slagterapi på skader, blå mærker, følsomme områder osv. Tal med din læge hvis du er i tvivl om hvorvidt slagterapi er noget du bør begive dig ud i.

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Casper

Casper er vores selvudnævnte sportsfreak der dyrker en hel del motion. I haven har han en trampolin til glæde for hele familien.

Bedøm denne artikel
23 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5