Hvor mange kalorier kan jeg forbrænde per time?

Hvor mange kalorier kan man egentligt forbrænde på én time? Det får du svaret på lige her i denne artikel. Jeg vil samtidig komme omkring et populært emne, hvordan man hurtigst kan tabe sig - ved høj eller lav intensitet, skal træningen være kort eller lang? Slutteligt får du et overblik over forbrænding ved f.eks. svømning, fodbold m.m. Læs med!

Af Sportsfreak
Indholdet er opdateret tirsdag d. 9. februar 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 7. februar 2021.

De fleste kan opnå en kalorieforbrænding på 600 kalorier i timen

De fleste af os fritidsmotionister, der løber en tur eller tager i fitnesscenteret fra tid til anden - kan forbrænde i omegnen af 600 kalorier på én times aktivitet.

Ser man på supermotionister eller de professionelle af slagsen, så er det ikke ualmindeligt, at de opnår en kalorieforbrænding på mellem 1.000 og 1.200 kalorier i timen.

Verdensrekorden lyder på 1700 kalorier

Selv den meget aktive motionist og den professionelle topatlet vil aldrig komme i nærheden af denne verdensrekord. Det er nær umuligt at forbrænde den mængde kalorier på bare én time.

Der må ikke herske nogen tvivl om, at der findes præstationer, der nærmer sig, men dog aldrig helt er kommet dertil eller over for den sags skyld.

Verdensrekorden i kalorieforbrænding blev sat i 1994 af den spanske cykelstjerne Miguel Indurains.

Forsøget blev foretaget på en indendørs cykelbane. På blot én time fik cykelrytteren tilbagelagt intet mindre end 55 kilometer på den runde cykelbane.

En utrolig detalje vil være, at de yderst veltrænede lårmuskler tråde med omkring 500 watt, i hele den time rekordforsøget stod på. Det er højt, meget højt!

Resultatet af rekordforsøget ender derfor ud i, at Miguel Indurain forbrændte ca. 1.700 kalorier på blot én time.

Miguel Indurain er i øvrigt femdobbelt Tour de France-vinder…

Den mystiske crosstrainer i fitnesscenteret

Er man hyppig bruger af et fitnesscenter eller er man måske så heldig og have fitnessudstyr til hjemmetræning i hjemmet, så kan man fra tid til anden studse over maskinernes muligheder.

Det er ikke længe siden, at jeg var forbi en crosstrainer i det lokale fitnesscenter. Før corona bevares, men du fanger nok pointen…

Her besteg jeg en crosstrainer, som hvilken jeg kunne vælge at træne ud fra en ønsket kalorieforbrænding. Jeg kørte den helt til tops - niveau 43 - og fik dermed vist en forventet kalorieforbrænding på intet mindre end 1.900 kalorier henover den næste time.

Det er ikke muligt, men derimod helt umuligt!

Der må ikke herske nogen tvivl om, at en forbrænding på 1.900 kalorier i timen - eller de 'blot' 1.700 kalorier i timen, som cykelrytteren opnåede, er eb umulighed.

Jeg trak på smilebåndet, indstillede mit pulsbælte og fitnessur og begyndte mit tråd i crosstraineren. Jeg kan da også afsløre, at jeg ikke kom i nærheden af den på maskinen påståede forbrænding.

Bedste kalorieforbrænding opnås ved ved løb og cykling

Det er selvfølgelig ikke helt ligegyldigt hvilken træningsform eller aktivitet du kaster dig ud i. Der er forskel på hvor mange kalorier man forventeligt kan forbrænde på dem hver især.

Er målet blot, at forbrænde flest mulige kalorier, så bør man se i retning af løb på løbebånd, cykling på en spinningcykel, langrend på et skiergometer eller slutteligt en tur på en crosstrainer. Alle fire aktiviteter giver en høj kalorieforbrænding!

En god tommelfingerregel vil være, at man opnår højest forbrænding, hvis man får aktiveret de store muskler i benene. Af netop denne årsag vil man opleve en høj kalorieforbrænding under netop cykling og løb hvor musklerne er aktive.

I den modsatte ende af skalaen finder man f.eks. svømning og kajakroning hvor kalorieforbrændingen er væsentlig lavere.

Højere aktivitetsniveau giver større forbrænding

Det er måske en no-brainer for de fleste, men nu er dette faktum skåret ud i pap. Man opnår større kalorieforbrænding ved høj intensitet i sine træningsøvelser.

Det har derfor en stor betydning om man går eller lunter en tur på 10 kilometer med en hastighed på 10 eller 12 kilometer i timen. Jo højere hastighed, desto større forbrænding af kalorier vil man opnå.

En hurtig løbetur i blæsevejr giver større vindmodstand under løb og man skal derfor bruge flere kræfter, selvom løbeturen er kortere. Det er smart - løb i blæsevejr!

Efterforbrænding efter træning, hvad er det?

Udover den umiddelbare kalorieforbrænding man oplever under sin træning, vil kroppen også have en efterforbrænding efter træningen.

Efterforbrænding er tiden hvor kroppen fortsat forbruger kalorier.

Intensiteten af ens træning har også stor påvirkning på hvordan man efterforbrænder kalorier. Jo højere intensitet og puls under træning, desto højere forbrænding vil man opleve efter sin træning.

Vidste du, at kroppens forbrug af kalorier kan svinge med hele 10 procent? Forbruget påvirkes af vindmodstand, træningsintensitet og den efterfølgende efterforbrænding.

Afslappet træning giver større vægttab

Men har du ikke lige prædiket, at høj intensitet er vejen frem?!

Tildels. Hurtigere løbeture og høj intensitet på crosstraineren er ikke den rigtige løsning, hvis man har et mål der hedder sig, at man vil tabe sig i en pokkers fart.

Vi kan alle have et ønske om at tabe os i en eller anden grad, men det er de færreste der kan tåle (eller have lyst til) en løbetur på 10 kilometer med fuld kraft. Dag efter dag.

Det vil give skader, langt hurtigere en kiloene rasler af. Man kan massere sig til hurtigere restitution med en massagepistol, men det er ikke en anbefalelsesværdig fremgangsmåde og vej til et effektivt vægttab.

Træn længere og ved lavere intensitet

I stedet for at fokusere på korte træningssæt med høj intensitet bør man fokusere på de længere ved en lavere intensitet.

At gå en lang tur på et gåbånd eller løbebånd kan være rigtigt godt for vægttab. Man kan gøre det i længere tid uden at risikere at blive skadet. En sjov detalje vil ligeså være, at dem der går for at tabe sig, taber sig på sigt - af den simple årsag, at de kan blive ved med at gøre det dag efter dag.

Vedholdenhed er nøglen til vægttab!

En god cykeltur er også godt, da det ligeså er en disciplin man kan gøre i længere uden en egentlig udmattelse eller unødvendig belastning. En motionscykel, siddecykel el.lign. vil være det oplagt valg hvis vil gøre det fra stuen af.

Sammenhængen mellem dit kalorieindtag og forbrænding

Der er faktisk en større sammenhæng mellem ens indtag af kalorier og den efterfølgende forbrænding end man måske lige skulle tro.

Selve kroppens forbrænding kan dermed siges, at være blot den ene side af sagen, hvis man ønsker at tabe sig.

Den anden side er dit kalorieindtag!

Ens kalorieindtag, og balance mellem indtag heraf og forbrug af kalorier afgør, om ens vægt går op eller ned.

Jo mere du træner, desto flere kalorier har din krop brug for. En sjov detalje vil være, at atleter ofte oplever et vægttab, når de skruer ned for deres træning - det gør nemlig også, at de spiser mindre.

En god tommelfingerregel vil være, at der skal være et kalorieunderskud på ca. 7.000 kalorier per kilo fedt man vil smide.

Man bør dog være opmærksom på, at kroppens forskellige mekanismer spiller sammen. Træner man meget og dermed forbrænder en hel del kalorier, så vil appetiten stige.

Konklusion

Jeg håber inderligt, at min gennemgang ovenfor har givet givet dig en idé om hvor mange kalorier du kan forbrænde per time.

Som afsluttende kommentar får du her et skema over hvor meget en person på 73 kg kan forbrænde på én time ved forskellige former for fysisk akvitet:

  • 861 kcal / time - Løb med 12,8 kilometer i timen
  • 861 kcal / time - Sjipning
  • 606 kcal / time - Løb med 8 kilometer i timen
  • 584 kcal / time - Fodbold
  • 438 kcal / time - Roning
  • 426 kcal / time - Svømning i roligt tempo
  • 314 kcal / time - Gang med 5 kilometer i timen
  • 292 kcal / time - Poweryoga
  • 584 kcal / time - Tennis
  • 548 kcal / time - Rulleskøjteløb
Artiklen er skrevet af
Skriv til Casper

Casper er vores selvudnævnte sportsfreak der dyrker en hel del motion. I haven har han en trampolin til glæde for hele familien.

Bedøm denne artikel
11 stemmer, gennemsnit: 4.8 / 5