Motionscykel til ældre med lav indstigning

Motionscykel til ældre med lav indstigning

Uanset ens alder er en tur på motionscykel en god vane at tillægge sig. Det er specielt ældre og seniorer, der kan have stor gavn af et par minutters cykling om dagen. Det er almen viden, at når pulsen kommer op, så stiger vores velvære og konditionsniveau. Læner man sig op af nyere forskning i sygdomme hos ældre, så er det vist, at hård fysisk træning kan modvirke demens og Alzheimers. Læs mere om mulighederne for en motionscykel til ældre her i artiklen.

Af Nettofitness.dks sportsguru
Priser er opdateret i dag søndag d. 24 oktober 2021. Indholdet er opdateret tirsdag d. 13. juli 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 12. januar 2021. Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links.

Derfor bør ældre (også) cykle

"Alle ældre, også de, der ikke tidligere har været aktive, bør opmuntres til at være regelmæssigt aktive for at holde hjernen frisk og bevare stærke knogler, immunsystem og kredsløb.", DGI.dk

Der er ingen tvivl om, at netop motionscyklen er en af de mest skånsomme cardiomaskiner til ældre.

Vægten fra kroppen hviler på sadlen og man belaster dermed ikke unødvendigt kroppens led under træning. En tur på løbebånd uanset tempo vil alt andet lige sende stød op gennem kroppen ved hvert skridt.

Når pulsen kommer op, stiger vores velvære og kondition. Nyere forskning viser desuden, at hård fysisk træning kan modvirke demens og Alzheimers hos ældre.

Der er derfor utrolig god grund til at gøre noget ved træningen, få pulsen op i hverdagen og gøre det til en vane henover uden. Det gælder i øvrigt ikke kun seniorer, men selvfølgelig også for yngre.

De 3 bedste motionscyklerl til ældre

Der findes flere forskellige motíonscykler til ældre og tilmed et par afarter heraf. Afarterne anvendes på selvsamme måde, men med et andet udgangspunkt, f.eks. siddende i lænestolen.

Måske vil du gerne kunne cykle fra sofaen? Det kan sagtens lade sig gøre!

De forskellige cykeltyper er:

 • Den klassiske motionscykel med lav indstigning
 • En sidde- eller liggecykel
 • En pedaltræner, så du kan cykle fra sofaen eller lænestolen

Hver og en type har sine fordele - læs mere om dem nedenfor!

Motionscykel med lav indstigning til ældre

De fleste ældre kan formentlig sagtens anvende en normal motionscykel, men hvorfor ikke bare gøre det bare lidt nemmere for sig selv?

Vælger man en model med lav indstigning skal benet ikke løftes alt for højt over cyklens midte og påstigning er gjort legende let.

Bedste motionscykel 2021 🥇
3999 kr. 2699 kr.

Sidde-og liggecykler til ældre

En siddecykel og liggecykel er en og samme type motionscykel. Kært barn har mange navne. Pointen med netop denne type er, at den er udstyret med et ryglæn.

En motionscykel med ryglæn er velegnet til personer med dårlig ryg eller problemer med balancen. Får man ryglænsstøtte på cyklen, vil de fleste kunne cykle en tur uden større besvær.

Man læner sig blot tilbage i sædet og har dermed minimeret sin risiko for at falde af qua rygstøtten. Siddecykler er det bedste valg til ældre der ønsker en motionscykel til hjemmetræning.

Bedste siddecykel 2021 🥇
7495 kr. 5995 kr.

Pedaltræner til ældre, der vil cykle i sofaen eller fra lænestolen

Kender du ikke allerede til pedaltrænere, så vil du måske lidt få en wow-oplevelse nu her!

En pedaltræner er i og for sig en simpel lille træningsmaskine, men utrolig effektiv! Man har taget pedalerne fra en motionscykel og fjernet alt det andet!

Pedaltræneren kan også anvendes til genoptræning efter skader, men ellers er den helt perfekte til ældre, der vil kunne motionere fra sofaen eller lænestolen.

Man kan få modeller med og uden motor.

Siddecykel eller motionscykel til ældre?

Der kan vanlig tro altid opstilles en liste med fordele og ulemper når man skal tage et valg. Det gør sig selvfølgelig også gældende i dette tilfælde. Jeg vil forsøge at gøre det så simpelt som muligt.

Siddecykel

En siddecykel har en ekstra lav indstigning. Man kan tilmed sætte sig på sædet og først derefter dreje sig på plads i en fremadrettet position.

Selve sædet er mere komfortabelt at sidde på. Det er væsentligt bredere og har en rygstøtte til at stabilisere ryggen. Man finder også ofte bløde skumpuder i både sæde og ryg for ekstra komfort.

Pedalerne på en siddecykel er lidt ekstra polstret og giver dermed en behagelig oplevelse, der ligeså bevirker ømme og trætte fødder. Pedalerne er også ofte lavet med en 2 graders indadvendt hældning, der sikrer en mere ergonomisk korrekt position på cyklen under træning.

Fordele ved en siddecykel (opsummeret):

 • Ekstra lav indstigning
 • Ekstra bredt og blødt sæde
 • God rygstøtte med polstring
 • Polstrede pedaler for ekstra komfort til fødderne
 • Ergonomisk korrekte pedaler

Motionscykel

En almindelig motionscykel tilbyder ikke nær den samme komfort og ej heller muligheden for at sætte sig i sædet og dreje sig på plads, som man kan på en siddecykel.

Den har dog en række andre fordele.

For den ældre med fin balance og motorik kan det være en fordel, at man kan stå op på cyklen og give sin træning et ekstra niveau. Det giver en større bevægelsesfrihed og muskulær angrebsvinkel, der i sidste ende munder ud i et større udbytte af selvsamme træning.

Man kan sagtens få en god og effektiv træning på en siddecykel, men på den klassiske motionscykel er det lige niveauet over.

Man bør selvfølgelig også være opmærksom på, at ældre motionister ikke nødvendigvis behøver samme niveau i sin træning, førend man kan blive fysisk presset. Netop derfor er siddecyklen et godt alternativ til en traditionel motionscykel.

En anden klar fordel ved den den klassiske cykel vil være, at man får en mere autentisk cykeltur. Ens position på cyklen minder om en tur på bycyklen og det kan bestemt også noget. Har man været vant til en sofacykel er en siddecykel dog tættere på, selvfølgelig!

Fordele ved en klassisk motionscykel (opsummeret):

 • Større bevægelsesfrihed og bedre muskulær angrebsvinkel
 • Mere autentisk cykeltur qua sin siddeposition på cyklen
 • Prisen for en god motionscykel er lavere end for en god siddecykel

Du vil måske også læse...

Artiklen er skrevet af
Skriv til Casper

Casper er vores selvudnævnte sportsfreak der dyrker en hel del motion. I haven har han en trampolin til glæde for hele familien.

Bedøm denne artikel
29 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5