Guide: Vedligeholdelse af løbebånd

Al god vedligeholdelse af løbebånd vil tomme tifold igen! Dit køb af et løbebånd er en aktiv investering i din sundhed, der gerne burde holde i mange år fremover. Hvis du vil forlænge dets levetid, bør du vedligeholde det. Man bør bl.a. altid aftørre for sved efter brug, holde dets motorrum og blæser fri for støv, smøre selve løbefladen og ikke mindst justere løbebæltet hvis det er kørt skævt. Disse tips og mange flere finder du nedenfor i denne guide til vedligeholdelse af løbebånd!

Guide: Vedligeholdelse af løbebånd
Af Sportsfreak
Priser er opdateret i dag fredag d. 16 april 2021, indholdet torsdag d. 7. januar 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 5. januar 2021.
Vores eksperter undersøger, tester og vurderer de bedste produkter uafhængigt. Vi tjener kun penge, hvis du køber et produkt via vores links. Læs mere

Guide til vedligeholdelse af løbebånd

Du har formentlig allerede investeret i et godt løbebånd, så hvorfor ikke passe lidt ekstra godt på det og forlænge dets levetid? Det kræver ikke det store, men blot lidt sund fornuft og tid til vedligehold.

De gængse vedligeholdelsesopgaver på et løbebånd er:

 • Smørelse af løbefladen
 • Justering af løbebælte
 • Opstramning af løbebælte
 • Rengøring af motorrum

Læs mere om de enkelte opgaver længere nede.

Pas godt på underlaget

At passe godt på sit løbebånd er én ting, men en anden er dets omgivelser. Hvad end du har det stående i stuen eller et værelse vil gulvet under løbebåndet sætte pris på lidt beskyttelse.

Jeg anbefaler derfor altid, at man lægger en underlagsmåtte under sine fitnessmaskiner. Det gælder ligeså for motionscykler, romaskiner osv. Det er ikke kun stød fra de tunge vægte man bør beskytte gulvet mod, men også mærker, ridser og slid fra de tunge maskiner.

Smør løbebånd med silikone

De fleste løbebånd bør fra tid til anden smøres med silikone mellem løbebælte og løbeplade. Et godt smurt løbebånd har under brug mindre friktion mellem de to elementer. Smørelsen er en nødvendighed hvis man vil have lang levetid på sit løbebælte og ikke skal skifte det ud fra tid til anden da det er slidt igennem.

Dette punkt gælder for de fleste løbebånd, men forhør dig altid hos forhandleren du har købt det hos. Det er nemlig ikke alle løbebånd der har behov for ekstra smørelse.

Sådan smører du et løbebånd:

 1. Løft løbebæltet op fra løbepladen og mærk om pladen er tør og trænger til smørelse. Pladen skal altid være left fugtet og må ikke være tør.
 2. Klem lidt silikone fra en tube ud i håndfladen, løft op i løbebæltet og smør løbepladen. Et alternativ, der måske er nemmere at styre, er en silikonespray. Fremgangsmåden er den selvsamme - løft op i bæltet, spray silikone på pladens overflade. Husk at komme så langt ind under løbebæltet som muligt. Gør det evt. fra begge sider.
 3. Start løbebåndet på lav hastighed og lad silikonen fordele. Lad den køre uden vægtbelastning i 1 - 5 minutter.

Der vil ofte medfølge den første omgang silikone når man køber et løbebånd, men ellers kan man tilkøbe det efterfølgende. Du kan med fordel vælge en silikonespray da det ofte er nemmere at håndtere.

Er det svært at komme helt ind under maskinens bælte, kan man med fordel løse det. Husk at stramme det igen efter smøring!

Hvor ofte man skal smøre sit løbebånd afhænger af hvor ofte man tager en løbetur. Klimaet hvor det står opbevaret eller løbes på kan også have en betydning for hvor ofte man bør tjekke og smøre det.

Justering af løbebælte på løbebånd

Dette punkt er ekstra vigtigt, da det kan have stor betydning for din sikkerhed på løbebåndet. Et skævt løbebælte vil med tiden sprække og slides ujævnt.

Tjek altid om løbebåndet står på et plant underlag. Hvis du har mulighed for at give det en fast placering i hjemmet, bør du anvende et vaterpas og justere maskinens fødder indtil den står i vatter.

Løbebåndet på et løbebånd der står skævt, vil med tiden trække ud til den ene side og give ujævnt slid.

Vigtig viden når du skal spænde et løbebælte:

 • Spænd hverken løbebåndet for meget eller for lidt. Et for stramt eller løst løbebånd vil skade valsen og resultere i nedsat motorkraft. Forhør dig evt. hos forhandleren eller besøg deres showroom og få en fornemmelse af hvor stramt det skal sidde.

En god tommelfingerregel, når du skal justere løbebæltet på et løbebånd, vil være, at det skal kunne løftes ca. 5 cm i siderne.

Nedenfor vil jeg gennem et par situationer, der typisk er dem man vil have behov for at justere efter.

Centrering af løbebåndsbælte

Oplever du, at løbebåndsbæltet er kørt mere over til en af siderne og dermed skal centreres igen, så gøres det sådan her:

 1. Bagerst på løbebåndet finder du to huller, et i hver side.
 2. Start løbebåndet op på en lav hastighed, ca. 10 km/t.
 3. Juster nu i hhv. det højre eller venstre hul ved at spænde eller løsne. Sørg for kun at spænde 1/4 - 1/2 omgang ad gangen. Lad løbebåndet køre et par omgange og juster indtil det igen er centreret på løbepladen.

Hvis løbebæltet kører for langt til venstre

 1. Juster den venstre bolt med uret. Igen, husk blot at justere 1/4 - 1/2 omgang ad gangen.
 2. Start løbebåndet op på lav hastighed, uden vægtbelastning, og lad det køre i ca. 20-30 sekunder, så det får tid til at rette sig, inden du justerer på ny.

Hvis løbebæltet kører for langt til højre

 1. Juster den højre bolt med uret. Juster kun en lille smule af gangen.
 2. Start løbebåndet (på lav hastighed) og vent herefter 20-30 sekunder på at det justerer sig. Juster evt. igen efter behov.

Sørg altid for kun at spænde 1/4 til 1/2 omgang ad gangen. Spænd i modsatte side af den vej løbebæltet skal bevæge sig.

Opstramning af løbebælte på løbebånd

Oplever du, at løbebæltet sidder for løst, altså har et slip på mere end 5 cm i siderne, så skal det strammes.

Fremgangsmåden er den samme, som når du skal centrere bæltet eller have det mere til højre eller venstre - man strammer i hullerne bag på løbebåndet. Husk at stramme lige meget i begge sider, så det forbliver centreret på løbepladen.

Rengøring af motorrum

De fleste gode løbebånd har en fornuftig beskyttelse mod støv, hundehår m.m., men alle modeller har dog behov for rengøring engang i mellem. Jeg anbefaler at man rengører sit løbebånd minimum én gang om året.

Formålet med rengøring af motorrummet er selvsagt, at det bliver fri for støv og hår, så der ikke er noget der kan genere motoren og dens blæser. Et rent motorrum giver en lang levetid på dit løbebånd!

 1. Lokaliser motoren, der sidder forrest på løbebåndet.
 2. Skru dækslet over motoren af så den er blotlagt.
 3. Støvsug nu forsigtig i rummet og sørg for, at du ikke rammer skubber til eller rykker i ledningerne!

Du kan med fordel vælge et løbebånd med bundplade og dermed undgå for meget støv i motorrummet.

Du vil måske også læse...

Bedøm denne artikel
15 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5

Læs også...

Løbebånd (34 udvalgte)
Bedste løbebånd (34 udvalgte)
Af Casper, sportsfreak
Guide: Løbesko til løbebånd
Guide: Løbesko til løbebånd
Af Casper, sportsfreak