Dødløft - Gør du det også forkert?

Dødløft er en af de klassiske styrketræningsøvelser, som integrerer en funktionel foroverbøjet trækkebevægelse fra gulvet med potentielt udfordrende belastningsniveauer.Hvad er dødløft?


Dødløft anses af de fleste autoriteter for at være en fundamental øvelse inden for funktionel træning samt generel sport og fitness, da den repræsenterer så grundlæggende et bevægelsesmønster - ligesom squat, bænkpres og pullups.

Hver gang du løfter noget op fra jorden i dit daglige liv, eller i træningssammenhænge, udfører du et dødløft. Jo stærkere du er absolut set, i denne bevægelse (med et sundt bevægelsesmønster), jo mindre sandsynlighed er der for, at regulære udfordringer vil resultere i en skade.

Dødløft engagerer især bagkæden men stiller også store krav til grebsstyrken, og ved tung vægt, til det muskelkoordinerende arbejde i centralnervesystemet (hjernen og rygsøjlen).

For at komme i gang med dødløft, skal man bruge relativt små mængder billigt fitness udstyr, hvorfor øvelsen også er god til foreningsfitness hvor mange skal kunne træne på en gang. 

Det eneste træningsudstyr der skal bruges er en Olympic Barbell og Bumper Plates, samt eventuelt en Beskyttelsesmåtte til at skåne gulvet. Udover dette, findes der andet træningsudstyr og billigt fitness udstyr indenfor vores udbud, der kan give ekstra fordele men ikke er strengt nødvendigt.

Det er f.eks. en fordel at bruge Løftekalk til at udtørre fugt i hænderne inden øvelsen, og til de mere avancerede med meget træningserfaring i dødløft, kan Straps anvendes som et gyldigt redskab. 

Straps anbefales dog ikke til funktionel træning til begyndere, da de til forskel fra kalk reducerer hvor opbyggende dødløft er for underarme, hænder og grebsstyrken, og begyndere generelt ikke forsvarligt kan løfte mere end de kan holde i hænderne.


Gør du dette forkert?


Da alle er bygget forskelligt, og har forskellige ledlængde proportioner og fleksibilitet, er der derfor også mange forskellige ting der kan gå galt i bevægelsen. Gør du det også forkert? Eller kender du nogle, der gør? Typiske fejl i konventionel dødløft er:

  • For bred fodstilling. Dette tvinger potentielt resten af kroppen ud af den rigtige position. Gør du det også forkert?
  • For langt nede i knæ eller for lidt bøjning i knæene i startpositionen. Gør du det også forkert? 
  • For lang eller for kort afstand mellem skinnebenene (og kroppens tyngdepunkt) og vægtstang i startpositionen. Gør du det også forkert?
  • Assymmetrisk bevægelsessekvens. Gør du det også forkert? 
Mange begyndere får en tendens til at være hofte eller knæ dominante, og ekstendere i enten hoften eller knæet som en første fase, hvorefter de først får det andet led med i en adskilt fase. Dette gør øvelsen ekstrem ineffektiv og øger potentielt belastningen på ryg eller knæ voldsomt. Samtidig repræsenterer det en muskulær ubalance der kan medføre andre skader på længere sigt

Dette bør dog ikke afskrække fra, at øve og mestre dødløft, da dødløft repræsenterer en fundamental menneskelig biomekanisk bevægelse, som i høj grad vil afspejle ens generelle fysiske styrkeniveau og styrkemæssige atletiske kunnen.

Hvis man er svag i dødløft, men stærk i andre øvelser som f.eks. pressebevægelser, derunder bænkpres, tyder det på en generel muskulær ubalance mellem bagkæde og forkæde; svag grebsstyrke og svage muskler omkring rygsøjlen som de primære bevægere, og stærke samt overspændte brystmuskler og mavemuskler.

Denne ubalance kan imidlertid medføre rygskader og rygproblemer generelt, hvorfor man bør træne dødløft og andre trækkebevægelser for at forebygge sådanne og opbygge rygsøjlens støttemuskler, hvis man er meget fysisk aktiv inden for sport og fitness. 

Disse støttemuskler er også dem, der beskytter rygsøjlen under andre øvelser såsom bænkpres. Rygsøjlen sættes under belastning under alle fysiske styrketræningsøvelser, især med vægte, hvorfor dette er vigtigt. Hvis man løfter tunge vægte i pressebevægelser og isolationsbevægelser, og ikke træner dødløft eller lignende, er man i farezonen for at få en skade.

For at udføre et korrekt dødløft, kræves der en vis fleksibilitet i baglår og ryg. Det ses ofte, at moderne vestlige mennesker har stramme/hypertoniske hoftebøjere og baglår, på grund af for meget stillesiddende arbejde, hvor man sidder i den samme siddeposition i en stol i mange timer, en position hvor både baglår og hoftebøjere er i fleksion.

Dette kan udbedres ved hjælp af udstrækning og foamrolling. Her skal man blot bruge en Træningsmåtte og en Foam roller for at komme i gang, og dette vil bidrage positivt til ens generelle styrkefremgang. Redskaber, der generelt også er tilrådelige at have disponible i forbindelse med foreningsfitness.

Samtidig kan det kun tilrådes at bruge Løftebælte hvis man har meget træningserfaring i dødløft (3+ års seriøs træning), da det skaber en kunstig støtte for mavemuskulaturen.


Hurtig levering

På vores 3000m2 store lager, fører vi selv de fleste produkter og vi bestræber os på at afsende inden for 24 timer fra modtagelse af ordre.

>> Fragt og levering

Fuld returret

Nettofitness sælger kun gennemtestede kvalitetsprodukter, men skulle du ønske at returnere et produkt gøres det nemt ved at følge dette link:

>> Retur

Sikkerhed

Nettofitness er en velkonsolideret virksomhed som har været i branchen i mange år, hvilket giver dig som kunde sikkerhed for overholdelse af eventuelle garanti forpligtelser.

Kundeservice

Har du spørgsmål til en ordre eller til et produkt kan du let komme i kontakt med kundeservice.

>> Kontakt kundeservice

Tak

Følgende produkt(er) er nu lagt i kurven

Køb mere